Szálkai horgásztó és strand

Szálkai horgásztó

A meder – akárcsak a tagolt part – változatos, a vízmélységek azonban nagy általánosságban a víztározókra jellemzően alakulnak. A tározó alsó szakaszán nem ritkák a 6-9 méteres mély részek sem.

Víztípus: völgyzárógátas dombvidéki víztározó Terület: 57 ha
Halfajok: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, balin, keszegfélék, törpeharcsa, angolna, pisztráng
Rekord: ponty 23 kg, harcsa 76 kg

Hal-Szálka Horgászegyesület

A Lajvér patak völgyének elzárásával 1978-79-ben épült meg a Szálkai víztározó 57 ha felülettel és annak szerves részét képező Szálkai Iszapoló tó 7,5 ha felülettel, melyen az egyesületünk folytatja már 37 éve horgászati tevékenységét.

A Hal-Szálka Horgászegyesület jogelődjét a Szekszárd – Paksi Vizitársulat MEDOSZ Horgászegyesületet 31 társulati dolgozó magánszemély alapította, kizárólag társulati és annak jogi tagjainak dolgozói részére szóló horgászati lehetőséggel.

A Tolna Megyei Bíróság 1980-ban önálló jogiszemélyként bejegyezte az egyesületet. A bejegyzést követően fokozatosan leépültek a vállalti elvárások és egyre nyíltabbá vált,
mindenki számára elérhetővé az egyesület vize által nyújtott lehetőségek.

A vízterület jogi helyzete igen bonyolult. A terület és a halgazdálkodási jog tulajdonosa Szálka község Önkormányzata, a víz kezelője a Duna-Sió menti Vízi Társulat, a halászati jog tulajdonosa a Magyar Állam. A horgászegyesület a tóra vonatkozó halászati jogot a Szálka község Önkormányzatától bérli, a jelenlegi bérleti szerződés 2031. december 31-ig érvényes.

A taglétszámunk is az évek során jelentősen növekedett, jelenleg 110 fő magán taggal működünk.

Ugrás a horgászegyesület weboldalára